Filter

close
0
Onbeperkt
0
Onbeperkt
Dungeons & Dragons is een populair rollenspel dat ontstond in de jaren 70 en werd toen vooral gespeeld door studenten. Echte fans van deze RPG kennen het ook als DnD of D&D. Dungeons & Dragons werd een succes in de Verenigde Staten en is inmiddels ook in de rest van de wereld erg populair. Naar schatting speelden aan het begin van de 21e eeuw zo'n 20 miljoen mensen Dungeons en Dragons. Ook in populaire TV-series zoals Stranger Things wordt D&D vaak gespeeld.

Zin om zelf de wereld van Dungeons & Dragons te ontdekken? Hieronder vind je alles wat je nodig hebt voor een partijtje D&D. Of ga meteen naar een van deze populaire categorieën:

 
D&D voor beginners Alles voor Dungeon Masters D&D Boeken D&D Miniaturen Dobbelsets  Dungeon Master Screens  D&D Limited Editions D&D Cards D&D Token Sets D&D Maps

Ben je helemaal nieuw in de wereld van Dungeons en Dragons? Lees dan dit blogartikel voor startende D&D'ers. Onderaan deze pagina ontdek je meer over D&D.


Weergave:
  1 / 14  



Bezig met laden...
   1  2 3 4 5  

Dungeons & Dragons: een korte geschiedenis

Het is 1974 wanneer Gary Gygax en Dave Arneson hun eerste versie van Dungeons & Dragons gefinaliseerd hebben. Ze moesten niet vanaf nul beginnen, want al sinds de jaren 1960 waren ze volop bezig met miniature wargames. Al snel werd de RPG opgepikt, want in 1974 werd het voor het eerst officieel uitgebracht door Tactical Studies Rules, Inc. De populariteit van Dungeons & Dragons haalde doorheen de jaren 1980 immens hoge niveaus. Nieuwe versies en uitbreidingen van D&D volgden dan ook snel op.

De populariteit van Dungeons & Dragons

Toen DnD uitkwam in de jaren zeventig, was het aanvankelijk razend populair bij Amerikaanse scholieren en studenten. In de jaren 80 kwam dit rollenspel even in opspraak; het zou namelijk gelinkt worden aan geweld. Net zoals videogames daarmee werden gelinkt in het begin van de 21ste eeuw. Hierdoor werd D&D alleen nog maar populairder. Even leek het mis te gaan voor deze geweldige table top RPG, toen oprichter Gary Gygax' bedrijf TSR failliet ging. Gelukkig was er een redder in nood: Wizards of the Coast (bekend voor onder andere Magic: The Gathering) nam de publicatie van Dungeons & Dragons voor z'n rekening. Het spel kreeg zo nieuw leven ingeblazen. Aan het begin van de jaren 2000 speelden naar schatting zo'n 20 miljoen mensen wereldwijd Dungeons & Dragons! En niet alleen studenten.

De populariteit van DnD wordt vertegenwoordigd én versterkt in het filmlandschap. Zo wordt de RPG vaak gespeeld in The Bing Bang Theory en Stranger Things. Het spel werd zelfs enkele keren verfilmd. Zo bestond er een tekenfilmserie over het spel in de jaren 1980. En meer recent, in 2023, kwam de film Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves in de zalen.

Hoe speel je D&D?

De Dungeons & Dragons roll playing game speel je in groep: meestal tussen 3 en 6 spelers én een Dungeon Master (DM), dit is de spelleider. Maar daar bestaan variaties op. Je kan bijvoorbeeld ook met één speler en een DM spelen, of in een grotere groep met meerdere DM's. Elke deelnemer kiest vrij zijn of haar personage (character), en laat deze om beurten een actie uitvoeren. Over het algemeen zijn deze acties vrij te kiezen, maar de DM kan toch enkele richtlijnen geven voor het verloop van het spel.

De uitkomst van je gekozen acties tijdens het spel hangen van twee factoren af. Enerzijds van de sterktes en zwaktes van je personage. Elk personage is namelijk goed in bepaalde dingen, zoals bijvoorbeeld boogschieten of toverspreuken. Anderzijds wordt het succes van je actie beslist door het lot. De uitkomst van de meeste acties wordt bepaald door het werpen van één of meerdere meerzijdige dobbelstenen, ook wel polydice genoemd (4-6-8-10-12-20 zijdes). Dit maakt Dungeons & Dragons extra spannend. Je weet namelijk nooit op voorhand of je gekozen actie wel gaat lukken.

De setting van D&D

Een spelletje Dungeons & Dragons speelt zich af in de collectieve verbeelding van de spelers. Meestal vindt een avontuur van DnD plaats in een omgeving die doet denken aan een middeleeuwse fantasiewereld. Als groep kies je er ofwel voor om in een volledig zelf verzonnen wereld te spelen. Of je neemt het verhaallijn van één van de zovele vooropgestelde DnD-avonturen als basis voor je partijtje. Er zijn namelijk heel wat D&D-boeken beschikbaar waarin je een uitgewerkte setting met factoren en invloedrijke personages ter beschikking krijgt.

Wat heb je nodig voor D&D?

In de eerste plaats: een groepje van 4 à 5 enthousiaste spelers met veel zin en fantasie. Eén van deze speler, of een 6de persoon, wordt aangeduid als Dungeon Master. Hij of zij leidt het spel in goede banen. Daarnaast heb je je eigen fictieve personage nodig met zijn of haar sterke en zwakke punten. Om het succes van de acties van jou en je medespelers te bepalen, heb je ook een set meerzijdige dobbelstenen (polydice) nodig. Als ervaren D&D-speler weet je waar je aan begint en hoe je het spel tot een goed einde brengt. Maar als je nieuw bent in de wereld van Dungeons & Dragons, kan je best beginnen met een Essentials Kit of starterset. Ontdek alle D&D-producten voor beginners.

Lees hier alles wat je moet weten als startende D&D-speler.