Keep Exploring Games gaat Nu of Nooit uitgeven, de Nederlandse versie van Now or Never. In dit asymmetrische competitieve spel voor 1-4 spelers gaan spelers avonturieren, engine bouwen en verhalen lezen.
Wie Above & Below of Near & Far al eens heeft gespeeld zal dit wellicht al enigszins bekend voorkomen, Nu of Nooit is hier namelijk de opvolger van. Maar hoewel het thema vergelijkbaar is, is de gameplay dat niet.
Als je aan de beurt bent kun je of een specialistactie doen, of een heldactie. Specialisten zijn vriendelijke wezens die een specifieke actie voor je uit kunnen voeren. En de held, dat ben je zelf. Als je een heldactie doet moet je eerst bewegen, en daarna kun je een locatie bezoeken en de actie uitvoeren die hierop staat afgebeeld, met een monster gaan vechten of een locatie onderzoeken. In de introductie doe je dit door een fiche om te draaien, maar je kunt ook 6 hoofdstukken spelen waarbij je de verhalen leest uit een verhalenboek en hierbij keuzes kunt maken die allerlei verschillende gevolgen hebben voor het spel. Ook kun je in dit spel missies krijgen, en als je die voltooit kun je die inleveren op een locatie voor de beloningen.
Gevechten zijn simpel in Nu of Nooit, maar dan wel met een twist. Je hebt vier slots voor aanvallen, die je tijdens het spel kunt upgraden. Tijdens een gevecht gooi je een D4, en die bepaalt welke aanval je uitvoert. Daarnaast heb je vier slots voor permanente bonussen die altijd van toepassing zijn op een gevecht. Monsters hebben alleen een waarde voor HP, een aanvalswaarde en een beloning als je ze verslaat. Door het upgraden van deze slots kun je je karakter dus sterk maken voor gevechten. En win je een gevecht, dan krijg je vaak ervaring, waarmee je die sterkere aanvallen kunt vrijspelen. Elk karakter heeft een unieke set aan aanvallen. Maar dit is maar één van de pijlers van het spel.
Je krijgt aan het begin van het spel ook een leeg dorpsbord, en hierop kun je gebouwen bouwen waarin je dorpelingen kunt laten wonen. Dit ga je nodig hebben voor de productie van goederen, die je nodig hebt om bijvoorbeeld die gebouwen te kunnen betalen. En goederen kun je verkopen voor geld, waarmee je bijvoorbeeld specialisten kunt kopen. Ook heb je soms goederen nodig voor missiekaarten en altijd voor bestellingen. Je zal ook veel over het bord avonturieren om de verschillende locaties te bezoeken waar je bijvoorbeeld grondstoffen, levens, munten, missiekaarten, ervaring, bestellingen en andere aspecten van het spel in bepaalde verhoudingen tegen elkaar kunt ruilen.
Je kunt je dus specialiseren in het vechten van monsters, in het onderzoeken van locaties, in het bouwen van gebouwen, in het bevolken van je dorp, in het aantrekken van specialisten, of in het doen van missiekaarten en/of bestellingen. Maar je voelt hem al aankomen, je gaat nooit goed worden in alles doen, je zult keuzes moeten maken…
Na zes rondes is het spel voorbij. Je moet dan al je geld en al je grondstoffen weggooien, en dan wordt gekeken hoe goed de engine is die je hebt gebouwd. Je produceert dan (net als elke ronde) nog een keer, en je kunt dan je geproduceerde grondstoffen verkopen voor geld. Elke munt vertaalt zich dan in een overwinningspunt, die je optelt bij je andere overwinningspunten van gebouwen, missies en bestellingen om de winnaar te bepalen. Je kunt een hoofdstuk los spelen of aan elkaar breien in een campagne, waarbij ook je reputatie wordt bijgehouden tijdens de gehele campagne. Ook kun je op de achterkant van het bord ondergronds spelen, en tenslotte is ook een solomodus inbegrepen.
Review toevoegen
Bedankt voor je review! De smaak te pakken? Hoe meer reviews je schrijft, hoe groter de kans dat je de cadeaubon van 25 euro wint. Deze wordt elke maand verloot. De winnaar wordt persoonlijk op de hoogte gebracht.
Het is niet mogelijk om een review met 0 sterren te plaatsen *