Miniaturen verven als beginner lijkt niet eenvoudig. Maar eigenlijk valt het best mee! Hieronder lees je hoe je het best miniaturen kan schilderen met Citadel verf.
Inhoud
Je werkplek
Kies een werkplek uit waar je je project een tijdje kan laten liggen. Niets zo vervelend als half geschilderde miniaturen die aan de kant geschoven moeten worden omdat het etenstijd is. Zorg dat je werkplek netjes is en dek deze eventueel af met oud krantenpapier (ja, ook jij die denkt niet te zullen knoeien!). Leg alle benodigdheden klaar en zorg dat je voldoende hebt. Niet leuk om er halverwege achter te komen dat je niet voldoende verf hebt. Zorg voor voldoende licht en een comfortabele stoel.
Miniaturen in elkaar zetten
Voordat je miniaturen kan schilderen moeten ze natuurlijk eerst in elkaar gezet worden. Bij sommige miniaturenspellen zijn de miniaturen al in elkaar gezet, maar in wargames zoals Warhammer 40K en Age of Sigmar is dit niet het geval. De onderdelen van de miniaturen zitten dan nog in de sprue. Elke doosje van Warhammer heeft een duidelijke handleiding met welke onderdelen bij elkaar passen en zo een figuur vormen. Om die onderdelen los te maken kan je de Fine Detail Cutters van Citadel gebruiken. Met deze tang kan je de plastic onderdelen makkelijk losknippen. Zet de platte kant tegen het onderdeel en geef een knipje. Let op dat je niet te veel afknipt. Maak enkel de onderdelen los die je op dat moment nodig hebt en laat de rest in de sprue. Ze zijn namelijk genummerd en zo veel makkelijker terug te vinden.
Om te zorgen dat de onderdelen geen resten meer hebben en mooi vlak worden kan je eventueel de File Set en Mouldline Remover nog gebruiken. Begin je nog maar pas? Dan kan je deze stap ook overslaan.
Nu je alle onderdelen hebt losgemaakt, kan je beginnen aan het lijmen. Voor plastic miniaturen zoals bij Warhammer kan je de Plastic Glue van Citadel gebruiken. Gebruik niet te veel lijm. Hoewel de lijm de onderdelen snel aan elkaar hecht, duurt het nog zo'n 30 minuten voordat deze volledig gedroogd is.
Heb je miniaturen uit een starter set (ook wel Easy to Build of Push Fit genoemd), dan heb je geen lijm nodig. Je herkent deze push-fit miniaturen aan de 'stopjes' en 'gaatjes' in de onderdelen. Je kan deze onderdelen dan in elkaar klikken zoals Lego. Handig!
Grondlaag
De grondlaag zorgt ervoor dat de verf goed zal hechten op je miniatuur. Hiervoor gebruik je een van de Sprays van Citadel. Kies de kleur van spray op basis van het kleurenschema dat je op je miniatuur gaat gebruiken én welke verfmethode je zal gebruiken (zie 'Het echte verfwerk'). Kies je voor de klassieke methode, dan zijn de meest gebruikte primer sprays zijn Chaos Black en Corax White. Kies je voor de contrast methode, dan gebruik je Wraithbone of Grey Seer Spray. Deze bepaalt de uiteindelijke finishlook van je miniatuur. Grey Seer zorgt voor een koudere look terwijl Wraithbone warmere tonen als resultaat heeft.
Verder heb je ook een tool nodig die ervoor zorgt dat je jezelf niet mee kleurt. Hiervoor kan je de Spray Stick van Citadel gebruiken. Met deze Spray Stick kan je meerdere figuren tegelijk voorzien van een grondlaag, zonder zelf volledig bedekt te worden. Met de stick kan je de modellen ook draaien en ondersteboven houden zodat de primer overal kan komen.
Een spray gebruiken doe je best buiten. Je kan eventueel een kartonnen doos achter de miniaturen zetten zodat je omgeving niet vuil wordt. Schud kort met de primer en spuit deze dan vanop een afstand van zo'n 30 cm op de miniaturen. Ben je klaar met je primer? Houd de spuitbus dan kort ondersteboven en spray nog één keer. Dit om te voorkomen dat de spuitkop verstopt geraakt en je de bus de volgende keer niet meer zou kunnen gebruiken.
Na 30 minuten is de primer gedroogd en kan er over geschilderd worden.
Het echte verfwerk
Na primer van je miniatuur ben je klaar voor het echte werk. Zorg dat je de juiste materialen hebt klaarliggen.
Handig is een palette pad om de verf eerst op aan te brengen. Het is niet aangeraden om verf rechtstreeks vanuit het potje op je miniatuur te doen. Breng eerst wat verf aan op je Palette Pad én dan pas op je miniatuur. Zo voorkom je dat je te veel verf op je penseel hebt waardoor je de mooie details van je miniatuur zal verbergen onder een dikke laag verf.
Verder is ook een Painting Handle aangeraden. Hierop kan je je miniatuur bevestigen zodat je deze alle kanten kan opdraaien zonder met je vingers de natte verf aan te raken.
Een ander handig hulpmiddel is de water pot en wat keukenpapier. Ten slotte heb je natuurlijk de juiste verf en penselen nodig.
Het schilderen op zich is waarschijnlijk de moeilijkste klus. Wees geduldig en geef jezelf de tijd om beter te worden.
A. Klassieke methode
1. Base
Dit zijn de hoofdkleuren van je model. Breng eerst wat verf over op je palette pad (met je penseel). Verdun deze met wat water en breng dan aan op je miniatuur. Laat voldoende droogtijd tussen de verschillende kleuren.
2. Shade
Shade kleuren geven meer diepgang aan je miniatuur. Deze breng je aan met een shade brush. Deze verf is minder dik en dekkend dan de base kleuren en kruipt mooi in de details van de miniaturen. De base kleur blijft nog altijd goed zichtbaar onder de shade verf. Afhankelijk van je miniatuur kan je één of meerdere shades gebruiken.
3. Technical
Kies een texture technical voor de base (bv. Agrellan Badland). Breng deze aan met een texture spreader. Deze hoeft niet via je palette pad maar kan rechtstreeks op de base aangebracht worden. Met de grote kant schep je de technical als het ware op de base. Met de kleine kant verspreid je deze over de base totdat deze volledig bedekt is. Het duurt ongeveer 1 uur om te drogen. Daarna kan je nog een base kleur gebruiken om de zijkant van de base te schilderen.
B. Contrast methode
Contrast verf zorgt voor een base, shade en highlight in 1 laag. Ideaal voor beginners of spelers die grote legers moeten schilderen.
Kies de contrast paints waarmee je aan de slag zal gaan. Je kan een shade brush gebruiken. Breng eerst de verf aan op de palette pad en dan op je miniatuur. Zo voorkom je dat je te veel verf op je penseel hebt zitten. Schilder eerst met de kleur die je het meest zal gebruiken. Laat deze voldoende drogen en begin dan met je tweede kleur. Zo ga je door tot je de volledige miniatuur hebt geschilderd. Met een texture technical verf kan je ook de base makkelijk afwerken. Laat voldoende drogen en je miniatuur is battle ready.
Nog meer tips
Wil je nog meer tips en bijvoorbeeld filmpjes bekijken? Dan verwijzen we je graag door naar de website van Citadel Colour.
Cadeautips voor beginners
Heb je nog geen materiaal of ben je op zoek naar een cadeau voor iemand die met schilderen wil beginnen? Dan zijn dit ideale starter sets.
Deze sets bevatten verfjes en gereedschappen voor iedereen die met Warhammer wil beginnen:
- Paint & Tools Set voor Warhammer 40,000
- Paint & Tools Set voor Warhammer Age of Sigmar
Er zijn ook setjes die enkele miniaturen en verfjes bevatten. Ideaal voor iemand die zijn eerste miniaturen wil leren schilderen.
- Paint Set + Necron Warriors miniaturen (Warhammer 40,000)
- Paint Set + Space Marines: Assault Intercessors miniaturen (Warhammer 40,000)
- Paint Set + Stormcast Eternals Vindictors (Warhammer Age of Sigmar)
- Paint Set + Orruk Warclans Gutrippaz (Warhammer Age of Sigmar)