Dungeons and Dragons: Het oudste en bekendste rollenspel
Wanneer ik vertel dat ik graag rollenspellen speel, krijg ik al eens rare blikken. Tot ik uitleg dat het gaat om een coöperatief, verhalend spel. Je gaat met andere woorden samen een avontuur maken rond de tafel. Een beetje zelf het scenario voor een film schrijven zeg maar.
In Dungeons and Dragons (kort: D&D) neemt één iemand de rol van spelleider op zich terwijl de andere spelers met zelfverzonnen karakters in een wereld duiken (of om in de film-metafoor te blijven: één iemand is de regisseur en de anderen zijn de acteurs die het plot gaan beïnvloeden). Er is geen winnaar. Klinkt leuk toch? Maar hoe begin je daar nu aan? Ik leg het je graag uit!
Wat heb je nodig?
Als je nog nooit een rollenspel hebt gespeeld, raad ik aan om met de Starter Set van D&D te beginnen. Daarin zit alles wat je nodig hebt voor je allereerste avontuur, namelijk:
- Een kant-en-klaar avontuur voor de spelleider
- Een regelboek voor karakters met level 1 t.e.m. 5
- 5 kant-en-klare karakters
- 6 speciale dobbelstenen
Wanneer je de smaak te pakken hebt, kan je met de Essentials Kit verder. Ben je daarna helemaal gek van rollenspel? De kans is groot! Dan zijn er 3 boeken die onmisbaar zijn voor elk avontuur: de Player's Handbook (voor de spelers), de Monster Manual en de Dungeon Master's Guide (voor de spelleider).
Maar we beginnen bij het begin!
Wie heb je nodig?
Een leuke groep natuurlijk! Je speelt best met 4 à 5 spelers, waarvan eentje dus de rol van spelleider op zich neemt. Je speelt ook altijd met dezelfde personen met dezelfde rollen.
Wanneer speel je best?
Een avontuur wordt gespeeld over verschillende sessies heen. Het is dus handig als iedereen (op semi-regelmatige momenten) kan. Eén sessie duurt ongeveer 2 tot 3 uur, afhankelijk van de groep. Dat lijkt lang, maar dat vliegt zo voorbij. Hou er in je planning dus rekening mee dat je niet op 10 minuten klaar bent.
Waar kan je spelen?
Rond de tafel is uiteraard het gezelligst, maar er zijn tegenwoordig ook veel online mogelijkheden. Dan hoef je niet eens de deur uit! Handig!
Hoe werkt D&D?
We weten dus al dat er een spelleider nodig is. Hij of zij is diegene die de wereld vormgeeft en het verhaal bedenkt. De spelleider is dus de regisseur die de scenes klaarzet voor de spelers. Wat de spelers hier vervolgens mee doen is aan hen. Alles is toegestaan. Je bent enkel gelimiteerd door je eigen fantasie. Toch kan je alle acties onderverdelen in 3 categoriën: verkenning van de omgeving, sociale interactie met andere karakters en gevechten met vijanden.
Spelers spelen niet zichzelf, maar maken een karakter dat het avontuur gaat beleven.
Deze karakters worden gemaakt op een character sheet. Dit is een blad papier waarop wordt genoteerd hoe sterk, lenig, gezond, intelligent, opmerkzaam en charismatisch ze zijn. Dit heeft invloed op het spel. De spelleider gaat namelijk verschillende uitdagingen op jullie pad sturen. Een sterk personage kan beter tegen monsters vechten, terwijl een charismatisch personage de waard kan overtuigen dat jullie écht geen slechte bedoelingen hebben (Of dat waar is, maken jullie zelf uit!).
Elk karakter heeft een ras, een klasse en een achtergrond die deze eigenschappen beïnvloeden.
Ras
Je kan natuurlijk een mens spelen, maar in de Player's Handbook kan je kiezen uit maar liefst 9 verschillende rassen! Naast mens, zijn de bekendsten dwerg en elf. Waarom is jouw ras belangrijk? Enerzijds voor het verhaal, anderzijds voor de spelregels.
Je ras zegt namelijk iets over waar je geboren bent of wie je ouders zijn. Afhankelijk van de wereld waarin je speelt wordt jouw ras anders behandeld dan anderen.
Maar je bent ook anders gebouwd. Een elf is bijvoorbeeld leniger dan een dwerg, maar een dwerg kan dan weer beter klappen vangen. Stuurt de spelleider een monster op jullie af? Dan is het soms een goed idee om de dwerg vooraan te zetten.
Klasse
Jouw klasse is jouw beroep. Het vertelt iets over de opleiding die je hebt gehad. Je hebt misschien jaren gestudeerd en je bent nu een gerenommeerde tovenaar. Of je hebt minder nobele doelen nagestreefd en bent een handige dief.
Jouw klasse bepaalt dus welke vaardigheden je hebt. Het geeft ook een idee met welke uitrusting je begint. Een vechter heeft waarschijnlijk een pantser en een goed wapen. Hij is bovendien getraind om dit wapen te gebruiken en kan langer doorvechten om de vijanden hard te raken.
Achtergrond
Tenslotte kies je wat jouw personage deed vóórdat dit avontuur begon. Waar komen ze vandaan? Wie kennen ze? En wat is hun moreel kompas? Jouw achtergrond geeft je ook wat extra vaardigheden en uitrusting.
Stel dat je de dochter bent van een rijke edelman, dan weet je iets over de plaatselijke politiek, draag je mooie kledij en heb je een zak vol goudstukken. Leef je op straat? Dan heb je misschien niet zoveel goud, maar wel een verdoken wapen. Bovendien ken je de donkere steegjes van de stad.
Combineren maar!
Elk ras, klasse en achtergrond kan je met elkaar combineren. Er bestaan uiteraard sterke combinaties zoals een soldaat-dwerg die getraind om in de frontlinie te staan of een lenige elf die als een dief doorheen de straten sluipt. Maar eigenlijk is dat niet belangrijk. Het belangrijkste is dat je een karakter speelt dat je graag speelt!
Toch liever eerst een bordspel?
Een rollenspel kan best overweldigend aanvoelen omdat bijna alles kan en alles mag. Een bordspel geeft vaak iets meer houvast. Wil je dus niet meteen de boeken induiken? Speel dan eerst Dungeons & Dragons: Adventure Begins.
Dit coöperatieve bordspel introduceert de basisprincipes van het rollenspel Dungeons and Dragons. De rol van spelleider gaat van speler tot speler met elke beurt, zodat iedereen deel kan uitmaken van het verhaal.
Een beginnende rollenspeler gaat hier zeker zijn draai in vinden!
→ Ontdek Dungeons & Dragons: Adventure Begins hier
Nog vragen?
Bij het Spelhuis zitten enkele fervente rollenspelers! Geef ons een seintje via info@spelhuis.be en we zetten je graag op weg in je grootste avontuur! Je kan ook lid worden van onze D&D/RPG Facebook Groep zodat je kan afspreken met anderen om te spelen.