Zijn de termen 'Deck Building, 'Drafting', 'Engine Building' voor jou Chinees? Lees dan in onze blog welke verschillende spelmechanismen er bestaan. We gaan kijken naar wat ze uniek maakt, maar ook naar een paar voorbeelden. Deze keer aan de beurt: Worker Placement.
Wat is Worker Placement?
Worker Placement is een spelmechanisme waarbij de spelers allemaal kleine hoeveelheden werkers in handen hebben. Deze werkers zijn meestal Meeples, maar ze kunnen ook een andere vorm hebben. Elke beurt moet je deze arbeiders op het bord sturen om verschillende soorten acties uit te voeren. Deze acties variëren van spel tot spel; het algemene concept is echter dat de arbeiders je in staat stellen om te handelen binnen het spel, om middelen te verzamelen, punten te scoren, opdrachten uit te voeren, enz. Vaak is er maar plaats voor één werker per actieplek waardoor de keuzes van de andere spelers je keuzes kunnen beïnvloeden.
Worker placement spellen kunnen van elk thema zijn. Ze kunnen zo licht of zwaar zijn als je wilt. Ze zijn er in alle soorten en maten.
Voorbeelden van Worker Placement Spellen
Little Town
In Little Town speel je vier rondes en stuur je elke ronde je werkers naar het bord om middelen (hout, steen, graan en vis) te verzamelen of om nieuwe huizen te bouwen waarvoor je de verzamelde grondstoffen nodig hebt. De nieuwe huizen geven ook weer verschillende acties die je met je werkers kan activeren. Maar let op, op het einde van elke ronde moet je voldoende voedsel hebben om je werkers eten te geven want anders verlies je zuur verdiende punten. Het leuke aan dit spel is dat de gebouwde huizen door iedereen gebruikt kunnen worden. Dit is een van de lichtere en kortere worker placement spellen, ideaal als kennismaking met dit mechanisme.
Little Town (Iello): 2 tot 4 spelers / 10+ / 30 - 60 minuten
Koop het bordspel Little Town hier!
Andere eerder makkelijke worker placement gezelschapsspellen zijn Stenen Tijdperk (999 Games), The River (Days of Wonder), Targi (White Goblin Games), Charterstone (White Goblin Games), Century: A New World (Plan B Games), Fabelfruit (White Goblin Games), ...
Lords of Waterdeep
In Lords of Waterdeep zijn de spelers allemaal geheime heersers van de stad Waterdeep. Door hun werkers te plaatsen op de verschillende locaties in de stad kunnen ze dieven, magiërs, krijgers en geestelijken inhuren om op missies te gaan, gebouwen te kopen en overwinningspunten te behalen. Dit spel is vlot te leren maar heeft toch al iets meer diepgang en de spelduur is ook al wat langer. De uitbreiding Scoundrels of Skullport voegt heel wat extra toe en is zeker een aanrader.
Lords of Waterdeep (Wizards of the Coast): 2 tot 5 spelers / 12+ / 60 - 120 minuten
Koop het bordspel Lords of Waterdeep hier!
Andere worker placement bordspellen met een gemiddelde moeilijkheidsgraad zijn Everdell (White Goblin Games), Architecten van het Westelijk Koninkrijk (White Goblin Games), Rovers van de Noordzee (White Goblin Games), ...
Viticulture
Viticulture is een spel over het maken van wijn. De werkers worden uitgezonden om zaden te kopen, wijnstokken te planten, druiven te oogsten, wijn te maken en orders te vullen. Je moet je arbeiders verdelen over een heel jaar; elk seizoen zijn de acties anders. In dit spel is het echt wel belangrijk om de juiste keuzes te maken en je acties goed te plannen. Dit is een spel met een pak meer diepgang en eerder voor ervaren spelers. Het spel heeft, net zoals alle andere spellen van Stonemaier Games, zeer kwaliteitsvolle componenten. Bij dit spel raden we ook zeker de uitbreiding Tuscany aan!
Viticulture (Stonemaier Games): 1 tot 6 spelers / 13+ / 90 - 120 minuten
Koop het gezelschapsspel Viticulture hier online!
Nog meer moeilijke worker placement spellen zijn Kanban (Stronghold Games), Odin (White Goblin Games), Tzolk'in (The Game Master), Champions of Midgard (Grey Fox Games), Crown of Emara (999 Games), Underwater Cities (Rio Grande Games), Barrage (Cranio Creations)
Conclusie
Worker Placement is een mechanisme dat in veel spellen gebruikt wordt. Zelf ben ik heel erg fan van het genre! Altijd spannend om te zien of je al je werkers op de gewenste plekken kan zetten, of toch nog snel van strategie moet veranderen.
Zijn er nog boardgame-termen die voor jou niet duidelijk zijn? Laat het ons weten via sarah@spelhuis.be en wie weet leggen wij deze uit in onze volgende blog!