Als spellenexperts zien we heel veel spellen langskomen. Maar lang niet alle spellen zijn even populair, en hoe komt het dat sommige gezelschapsspellen uitgroeien tot een echte hype? In onze blog lees je de spellentrends van het afgelopen jaar.
1. Coöperatieve spellen
Coöperatieve spellen of spellen waarbij je moet samenwerken, waren al een tijdje aan hun opmars bezig. Een van de bekendste samenwerkingsspellen is Pandemic, waarbij je de wereld moet redden van een pandemie (klinkt bekend?). Het zal je niet verwonderen dat de populariteit van dit spel een boost heeft gekregen in het afgelopen jaar. Maar er kwamen ook heel wat nieuwe coöperatieve spellen uit, van makkelijk (bijvoorbeeld So Clover) tot moeilijker (bijvoorbeeld Paleo).
2. Ook om alleen te spelen
Naast de trend om meer samen te spelen zien we ook steeds meer spellen die de mogelijkheid bieden om alleen te spelen. Niet alleen zeer handig gebleken in tijden van corona, maar ook wanneer je gewoon niet vaak andere spelfanaten over de vloer krijgt. De meeste van deze spellen kan je ook gewoon met meer spelers spelen, maar bevatten een extra solo modus. Denk aan spellen zoals De Verdwenen Ruïnes van Arnak, Teotihuacan, Wild Space of Horrified.
3. Spellen met dieren
Spellen met dieren zijn de afgelopen jaren erg populair gebleken. Denk maar aan Wingspan, Calico en Everdell. Ook spellen waarbij je een hele dierentuin moet bouwen gaan goed over de toonbank. Denk aan Ark Nova en New York Zoo. Het beste dierenspel van het afgelopen jaar moet volgens ons toch wel echt Cascadia zijn.
4. Het oog wil ook wat
Een spel moet natuurlijk leuk zijn om te spelen, maar een opvallende trend is dat veel spellen er ook erg mooi uitzien. Twee prachtige voorbeelden van dit jaar zijn het spel Meadow en Wonderboek. Eerder kwam ook het spel Everdell met adembenemende artwork.
5. Licentie spellen
Waar de licentiespellen zich vroeger beperkten tot 'klassiekers in een nieuw jasje' (denk aan UNO Harry Potter) zien we nu ook heel wat meer kwalitatieve spellen ontstaan. In het Harry Potter thema is Hogwarts Battle ongetwijfeld de beste keuze. Maar ook voor Disney-fans is er genoeg aanbod, bijvoorbeeld met Disney Codenames of Disney Villainous.
6. Keep it Short & Simple
Van veel populaire spellen bestaan ondertussen ook kleinere en kortere versies. Denk bijvoorbeeld aan Ticket to Ride: Amsterdam, een kortere versie van het bekendste spel met treintjes. Ook 7 Wonders kreeg een klein broertje met de komst van 7 Wonders Architects. Maar ook Pandemic (hierboven al vermeld) heeft een kortere versie: Pandemic Hot Zone. Handig voor wanneer je wat minder tijd hebt, met nieuwe spelers speelt of een kleinere tafel hebt.
7. Gestroomlijnd
Oude, maar ook nieuwere spellen, krijgen tegenwoordig vaak een gestroomlijnde versie. Achteraf bleken de regels bijvoorbeeld toch niet zo duidelijk of was het spel te omslachtig. De uitgevers blazen het spel dan nieuw leven in door middel van een update. Soms komt hiervan een volledig nieuw spel, zoals Gloomhaven: Jaws of the Lion (Gloomhaven), Tiny Acrobats (Meeple Circus), of Mysterium Park (Mysterium). Soms blijft de originele versie nog bestaan, maar soms verdwijnt deze ook. Andere spellen kregen dan weer een mooie nieuwe editie zoals Love Letter, Dixit en Sheriff of Nottingham. Ook Arkham Horror, één van de populairste Living Card Games kreeg een revised edition.