Terraforming Mars: wat zijn de beste uitbreidingen en versies?

Terraforming Mars: wat zijn de beste uitbreidingen en versies?

Sarah Sarah
Leestijd: 13 minuten

Listen to article
Audio generated by DropInBlog's Blog Voice AIâ„¢ may have slight pronunciation nuances. Learn more

Terraforming Mars is sinds zijn release een erg populair bordspel onder spellenliefhebbers. Het kwam uit op Spiel* in 2016 en was al na enkele uren helemaal uitverkocht. Vanwege het succes van het Engelstalige spel, werd het ook in het Nederlands uitgebracht. Het spel staat momenteel in de top 5 allerbeste bordspellen volgens de gebruikers van BoardGameGeek. Het zal je niet verbazen dat Terraforming Mars ook al veel uitbreidingen kreeg. Sinds kort is er zelfs een nieuwe versie van beschikbaar: Terraforming Mars - Ares Expeditie. Maar welke versie is nu het best? En welke uitbreidingen zijn echte aanraders? Laten we het samen ontdekken in deze blog.

*Spiel is de grootste spellenbeurs ter wereld. Deze vindt elk jaar plaats (meestal in oktober) in Essen, Duitsland. Er komen zo'n 1000 nieuwe titels uit op deze beurs alleen al. De beurs is 4 dagen geopend voor het grote publiek: van donderdag tot en met zondag. In 2019 lokte de beurs zo'n 209.000 bezoekers.

Terraforming Mars Basisspel

1-5 spelers, 12+, 120 minuten, Intrafin, Nederlandstalig

De jaren 2400: de mensheid begint met het klaarstomen van de planeet Mars. Machtige bedrijven zetten enorme projecten op touw om de temperatuur, het zuurstofgehalte en het aantal oceanen te verhogen om Mars bewoonbaar te maken. In Terraforming Mars sta jij aan het hoofd van één van die bedrijven. Jullie hebben een gezamenlijk doel, maar wedijveren om het verkrijgen van roem (overwinningspunten).

Elke speler heeft een basisinkomen en speciale eigenschap, afhankelijk van welk bedrijf (corporatie) jij gekozen hebt om te leiden. Het basisspel bevat een groot speelbord met daarop de parameters zuurstof en temperatuur én de kaart van Mars. Op Mars is er plaats voor bossen, steden en oceanen. Die zal je met behulp van tegels tijdens het spel kunnen plaatsen. Dit is één van de manieren om punten te verdienen. Daarnaast bevat het spel ook meer dan 200 unieke projectkaarten. Deze kaarten kunnen je o.a. onmiddellijke bonussen opleveren, extra actiemogelijkheden geven, je productie van grondstoffen omhoog schroeven, punten opleveren op het einde van het spel, ... Het spel eindigt wanneer alle oceanen op Mars geplaatst zijn en de temperatuur en zuurstofgraad tot het noodzakelijke niveau gestegen zijn. De speler met de meeste punten, die wint het spel.

Onze mening over Terraforming Mars Basisspel: Terraforming Mars staat zeker in onze top 5 beste strategische bordspellen ooit. Wij houden van de grote hoeveelheid unieke kaarten, het grote bord, de vele actiemogelijkheden, de manier waarop je een 'engine' kan bouwen die je punten oplevert, ... Een minpunt is zeker de kwaliteit van de componenten en artwork. Maar liever een goed spel dat er minder goed uit ziet dan andersom. De gameplay van Terraforming Mars is gewoon zo verslavend. Je wil altijd maar meer bouwen op Mars, betere projectkaarten kopen, ... Daarnaast is elk spel anders omdat je elk spel met een ander bedrijf begint dat net weer andere voordelen heeft. Je moet je strategie ook steeds aanpassen naar de projectkaarten die je in je hand krijgt. We zijn helemaal fan! En dan te bedenken dat ik eerst nog tegen Sven had gezegd om het spel niet op Essen te kopen in 2016. Ben ik blij dat we hem toch gekocht hebben, want dat zou ik me wel beklaagd hebben! Gelukkig is het spel nu ondertussen verkrijgbaar in onze winkel, zelfs in het Nederlands. Waardoor het nu ook gespeeld kan worden door mensen die een zwaarder spel zoeken maar niet goed Engels begrijpen.

terraforming mars

→ Terraforming Mars Basisspel kopen

De uitbreidingen van Terraforming Mars

Terraforming Mars: Hellas & Elysium

Dit is de eerste uitbreiding voor Terraforming Mars. Deze bevat een nieuw dubbelzijdig speelbord. Wanneer je Terraforming Mars met deze uitbreiding speelt gebruik je niet het Mars speelbord van het basisspel, maar heb je de keuze uit een kaart van Hellas of van Elysium. Beide kaarten hebben nieuwe mijlpalen en beloningen.

Onze mening over de Hellas & Elysium uitbreiding: Als je Terraforming Mars vaak speelt is dit dubbelzijdige speelbord heel erg leuk. Doordat de mijlpalen en beloningen anders zijn dan op het gewone bord, moet je een andere strategie toepassen dan bij het basisspel. De uitbreiding is daarnaast ook betaalbaar, dus zeker een aanrader!

Onze score: â˜…★★★★

terraforming mars hellas elysium

→ Terraforming Mars: Hellas & Elysium kopen

Terraforming Mars: Venus Next

In deze tweede uitbreiding komen jullie er achter dat niet alleen Mars, maar ook Venus groot potentieel heeft! Jullie kunnen daarom nu ook projecten uitvoeren om Venus te terraformen. Naast het speelbord van Mars uit het basisspel komt er nu dus een extra speelbordje van Venus bij. Dit bord komt met een nieuwe mijlpaal en award, plaats voor nieuwe steden en een Venus-schaal die kan stijgen. Om dit te doen bevat het spel 49 nieuwe projectkaarten en 5 nieuwe coöperatiekaarten.

Onze mening over de Venus Next uitbreiding: Omdat het terraformen van Venus geen effect heeft op wanneer het spel eindigt, is het perfect mogelijk om het Venus bord te negeren. Het heeft enkel een meerwaarde als je veel van de nieuwe projectkaarten (die te maken hebben Venus) in je hand krijgt. En omdat dat 'maar' 49 kaarten (tegenover 208 uit het basisspel) is de kans op deze kaarten wat kleiner. Voor ons onvoldoende om je strategie om te gooien en je kansen op Venus te gaan wagen. We vinden deze uitbreiding dan ook geen aanrader. 

Onze score: â˜…★★☆☆

terraforming mars venus next

→ Terraforming Mars: Venus Next kopen

Terraforming Mars: Prelude

Prelude is een derde en kleine uitbreiding die helpen om het spel wat sneller op gang te laten komen. De uitbreiding bevat 7 nieuwe projectkaarten en 5 nieuwe corporatiekaarten die je mengt met de kaarten van het basisspel (Joepie, nieuwe kaarten!) en 35 Prelude kaarten. Het zijn die prelude kaarten die je een vliegende start gaan geven. Naast een bedrijf kies je aan het begin van het spel ook 2 van deze preludekaarten. Deze geven je meteen enkele voordelen waar je anders enkele spelrondes naar toe zou moeten bouwen.

Onze mening over de Prelude uitbreiding: Een leuke kleine toevoeging om het spel vlotter te spelen en sneller tot de kern te komen. De uitbreiding is betaalbaar, verandert niets aan de gameplay en kan je ook er in laten als je met nieuwe spelers speelt. Dit is de favoriete uitbreiding van Sven. Ikzelf vind de nieuwe projectkaarten en corporatiekaarten ook mooi meegenomen. Daar kan je er volgens mij nooit genoeg van hebben.

Onze score: â˜…★★★★

terraforming mars prelude

→ Terraforming Mars: Prelude kopen

Terraforming Mars: Kolonies

Waarom je richten op één planeet als er een heel zonnestelsel aan plekken is? Helaas zijn niet al deze plekken geschikt om te terraformen, maar er kolonies van maken om zo de grondstoffen te mijnen of te ruilen zou wel moeten lukken. De grootste toevoeging in deze vierde uitbreiding zijn dan ook de 11 kolonie tegels en fleet tokens waarmee jullie die kolonies kunnen bereiken. Daarnaast komen er ook 49 nieuwe projectkaarten en 5 nieuwe corporatiekaarten in het spel.

Onze mening over de Kolonies uitbreiding: We worden altijd blij van nieuwe project- en corporatiekaarten! De kolonies voegen wat meer spelersinteractie toe. Je kan bonussen ontvangen van andere spelers die je kolonie gebruiken, maar tegelijkertijd kan er maar 1 fleet tegelijk op een kolonie gezet worden. Voor mij leidt het een beetje af van de kern van het spel. En o ja, ik hou natuurlijk niet echt van veel interactie in een spel. Ik bouw liever lekker op mezelf iets uit zonder veel invloed van andere spelers.

Onze score: â˜…★★☆☆

terraforming mars kolonies

→ Terraforming Mars: Kolonies kopen

Terraforming Mars: Turmoil

Dit is de vijfde en grootste uitbreiding. Turmoil voegt een regeringsbord toe aan het spel. Elke ronde is er één van de 6 partijen aan de macht. Tijdens de regeerperiode van die partij is er een bepaalde (positieve of negatieve!) bonus waardoor je je tactiek van die ronde moet aanpassen om optimaal gebruik te maken van de partijbonus. Gelukkig kan je door invloed uit te oefenen bepalen welke partij de volgende ronde aan de macht zal komen. Dit is nu een extra actiemogelijkheid. Aan het begin van de nieuwe ronde komt de partij met de meeste invloed aan de macht, en ook dan is er een bonus voorzien. Deze uitbreiding voegt ook gebeurtenissen, 16 projectkaarten en 5 corporatiekaarten toe aan het spel. 

Onze mening over de Turmoil uitbreiding: Hoewel je door Turmoil veel bonussen kan krijgen, ga je ook elke ronde punten of inkomsten verliezen. En dat is net iets wat ik niet leuk vind. Voeg daar ook nog eens meerderheden (invloed) aan toe en dan is het voor mij helemaal om zeep voor mij. De extra's van Turmoil leiden je af van de kern, het neemt meer plek in én het spel duurt zo'n 30 minuten langer. O ja, want dat was echt wat we nodig hadden. Een gemiddeld potje Terraforming Mars duurt nog niet lang genoeg? Wel leuk zijn de nieuwe corporatiekaarten en projectkaarten. Door de gebeurteniskaarten kan het zijn dat je je strategie soms gaat moeten omgooien, iets waar ik meestal ook niet zo van hou. Gelukkig zie je wel al op voorhand welke gebeurtenis zal plaatsvinden dus kan je hier wat op anticiperen.

Onze score: â˜…★☆☆☆

terraforming mars turmoil

→ Terraforming Mars: Turmoil kopen

Terraforming Mars: Ares Expeditie

Dit is geen uitbreiding, maar een op zichzelf staande variant. Het is niet nodig om Terraforming Mars al gespeeld te hebben of in je bezit te hebben.

In Ares Expeditie ga je net zoals in het basisspel Mars proberen leefbaar te maken. Je kiest opnieuw een corporatie om dat mee te doen, en het spel bezit weer meer dan 200 unieke projectkaarten. Die projectkaarten zijn net zoals bij het basisspel verdeeld in groene, blauwe en rode kaarten. Er zijn 3 grondstoffen in het spel: goud, warmte en planten. Goud heb je nodig om projectkaarten te spelen, warmte om de temperatuur op te krikken en planten om bossen te kunnen bouwen en zo het zuurstofniveau te verhogen. Het spel eindigt wanneer Mars leefbaar is: wanneer het zuurstoflevel 14% is, de temperatuur gestegen is tot 8°C en er 9 oceanen zijn. Jullie bekijken dan wie de meeste punten heeft en dus het meest succesvolle bedrijf heeft. Het spel lijkt dus heel hard op het gewone spel.

Wat is er wel veranderd? Het spel wordt nu in kortere rondes gespeeld. Elke ronde selecteren de spelers tegelijk 1 van de 5 actiemogelijkheden. Die worden tegelijk omgedraaid en nadien mogen alle spelers alle gekozen acties uitvoeren. Koos je zelf deze actie? Dan krijg je ook nog een kleine bonus.

De 5 actiemogelijkheden zijn:
1. Ontwikkeling: Hierin kan je groene kaarten spelen (als je deze actie zelf koos mag je dit goedkoper doen)
2. Bouw: Je mag 1 rode of blauwe kaart spelen (als je deze actie zelf koos mag je ook een tweede kaart spelen of een extra kaart trekken)
3. Actie: Jullie gaan de acties op jullie kaarten en basisacties uitvoeren (als je deze actie zelf koos mag je een van je acties een extra keer uitvoeren)
4. Productie: Jullie gaan inkomsten krijgen, afhankelijk van het inkomstenniveau voor elke grondstof (als je deze actie zelf koos krijg je 4M extra)
5. Onderzoek: Elke speler mag 2 nieuwe kaarten trekken en er 1 van houden (als je voor deze actie zelf koos mag je 5 kaarten trekken en er 2 houden)

Je kan dus niet elke beurt alle acties uitvoeren, maar moet ook een beetje gokken op welke actie je tegenstander zal selecteren en rekening houden met de bonus die je graag zou willen.

Naast het competitieve spel tegen elkaar, bevatten de spelregels ook een coöperatieve modus voor 2 spelers en een solo modus.

Onze mening over Ares Expeditie: Dit spel vinden we een echte aanrader! Zowel voor iedereen die het 'gewone' spel al gespeeld heeft als mensen die Terraforming Mars nog nooit gespeeld hebben. Het spel speelt goed met twee, iets dat voor ons ook belangrijk is. Dit spel heeft alles wat we leuk vinden aan Terraforming Mars (de grote hoeveelheid unieke kaarten) en is voor de rest veel gestroomlijnder. Je begint sneller met spelen en bent ook vlotter klaar met opruimen. De manier van acties selecteren doet een beetje denken aan Roll for the Galaxy. Nog een verbetering ten opzichte van Terraforming Mars is de kwaliteit van het materiaal en artwork. Er zit in deze versie standaard goede spelersbordjes, de regels zijn geprint op dik papier en zelfs de speldoos is veel steviger. De uitgever heeft echt goed geluisterd naar de feedback die er op Terraforming Mars was. Ook handig zijn de 'snelle spelregels' voor als je Terraforming Mars al kent. Maar ook de uitgebreide spelregels zijn niet te overweldigend. We waren aanvankelijk niet overtuigd omdat dit het 'Terraforming Mars Kaartspel' genoemd werd en we niet goed begrepen hoe je van een kaartspel... een kaartspel kan maken. Maar onze vooroordelen bleken dus onterecht. Als je nog geen Terraforming Mars hebt gespeeld zouden we je wellicht deze versie aanraden.

Onze score: â˜…★★★★

terraforming mars ares

→ Terraforming Mars: Ares Expeditie kopen

Wat is de leukste uitbreiding voor Terraforming Mars?

Wij vinden Prelude en Hellas & Elysium de beste uitbreidingen van Terraforming Mars.

→ Alle uitbreidingen van Terraforming Mars

Kan je de uitbreidingen van Terraforming Mars door elkaar mengen?

Ja, je kan alle uitbreidingen van Terraforming Mars door elkaar gebruiken. Het spel wordt dan natuurlijk complexer, er zijn veel meer mogelijkheden en het zal langer duren. Je kan de kaarten van de uitbreidingen goed herkennen door het gekleurde symbooltje op de projectkaarten. Hierdoor kan je ze ook weer makkelijk uit elkaar halen.

→ Alle uitbreidingen van Terraforming Mars

Spellen zoals Terraforming Mars

Hou je van spellen zoals Terraforming Mars? Dan kunnen we je ook Everdell, Scythe, Viticulture, Agricola, Roll for the Galaxy, Gaia Project, ... aanraden.

Nog meer Terraforming Mars: accessoires

Heb je al een uitgebreide Terraforming Mars collectie en ben je op zoek naar een manier om je spelonderdelen beter te organiseren? Dan is deze insert voor Terraforming Mars erg handig. Deze opberger zet je zelf in elkaar en gebruik je in de originele speldoos. De insert biedt niet enkel plaats voor het basisspel, maar ook voor de uitbreidingen. Het handige aan deze insert is dat je de bakjes er volledig kan uitnemen, zodat je snel kan beginnen met spelen. Bij een spel als Terraforming Mars is dat bijna onmisbaar.

Heb je zoveel uitbreidingen dat je spelonderdelen niet meer in de originele speldoos passen? Dan is er ook een Terraforming Mars Big Box. Deze Big Box heeft niet alleen een grotere doos met handige indelingen, maar ook 90 3D tegels die de kartonnen tegels vervangen. Let wel op, in dit geval bevat de Big Box geen basisspel of uitbreidingen zoals dat bij bv. de Big Box van Carcassonne wel het geval is. Indien je geen grote doos wil maar wel de 3D tegels kan je deze ook apart verkrijgen.

Omdat je bij Terraforming Mars de kaarten veel in je handen moet houden en ze elk spel opnieuw gaat schudden, kan het ook interessant zijn om je kaarten te sleeven. Je hebt standaard sleeves sleeves nodig voor de kaarten van Terraforming Mars (in het basisspel zitten zo'n 233 kaarten). Op die manier zijn je kaarten beter beschermd tegen vuil en beschadiging. Meer informatie over sleeves kan je hier vinden.

« Terug

9,6
Reviews & Assurances
9,6
(10311)
  • Real entrepreneurs
  • Safe online
  • Good conditions
  • Info you can trust
9,6
Reviews & Assurances
9,6
(10311)